O Ελληνοαμερικανός σύμβουλος του Τραμπ που φέρνει τα πάνω κάτω στα αμερικανικά πανεπιστήμια Ημερομηνία:
Σήμερα 23/5/2025, 10:48 - Εμφανίσεις: 11
Δισεκατομμύρια που θα επενδύονταν στην έρευνα ξαφνικά κόπηκαν μαχαίρι και ερευνητικά έργα σε κορυφαία αμερικανικά πανεπιστήμια σταμάτησαν απότομα.
Τελευταία, η επιστημονική κοινότητα στις ΗΠΑ έχει μπει στο στόχαστρο της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ.
Ο πλέον αρμόδιος για να εξηγήσει αυτή την πολιτική δεν είναι άλλος από τον… θιασώτη της, τον Ελληνοαμερικανό Μιχαήλ Κράτσιο.
Η επίθεση στην αφρόκρεμα της ακαδημαϊκής κοινότητας στις ΗΠΑ φέρνει το θέμα σε ένα παράλογο άκρο.
Επειδή ο Λευκός Οίκος βλέπει τα κολέγια ως προμαχώνες της αφύπνισης και του αντισημιτισμού, έχει αναστείλει τη χρηματοδότηση για έρευνα στο Χάρβαρντ και το Κολούμπια, ανεξάρτητα από το θέμα.
Έτσι, μέσα σε μια νύχτα, ερευνητικά έργα για τα πάντα, από τη νόσο Αλτσχάιμερ μέχρι την κβαντική φυσική, έχουν σταματήσει.
Παράλληλα όμως με αυτό το κυνήγι -που ενισχύεται από το ισραηλινό λόμπι- ο Κράτσιος εξέθεσε πρόσφατα την λογική πίσω από αυτές τις περικοπές.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); Να υπενθυμιστεί ότι ο Κράτσιος κατάγεται από την Ελλάδα, με τον πατέρα του από την Βολισσό της Χίου και η μητέρα του από την Καστοριά.
Πάντως, διακρίθηκε ιδιαίτερα στα αμερικανικά πανεπιστήμια και σήμερα, σε ηλικία 38 χρόνων, μπορεί από το πόστο του συμβούλου επιστήμης του Τραμπ και επικεφαλής του Γραφείου Επιστημονικής και Τεχνολογικής Πολιτικής (OSTP) του Λευκού Οίκου να επηρεάζει καταλυτικά τις εξελίξεις που φέρνουν τα πάνω κάτω στην αμερικανική ακαδημία.
Μιλώντας στις 19 Μαίου στην Εθνική Ακαδημία Επιστημών των ΗΠΑ (NAS), δήλωσε ότι η διακοπή δισ.
δολ.
σε κρατικές επιχορηγήσεις και η κυβερνητική πρόταση για μείωση των προϋπολογισμών των οργανισμών το επόμενο έτος θα πρέπει να ωθήσει την επιστημονική κοινότητα να επανεξετάσει τις προτεραιότητές της.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m2"); }); Ξοδέψτε λιγότερα και καλύτερα Οι περικοπές, που επί του παρόντος έχουν μπλοκαριστεί από τα δικαστήρια, θα οδηγούσαν σε απώλεια δισεκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο.